Gunilla Bergström föddes 1942. Hon utbildade sig vid Journalistinstitutet i sin hemstad och arbetade sedan som journalist på Göteborgstidningen, Dagens Nyheter och Aftonbladet. 1975 blev hon författare på heltid.
Debuterade gjorde Gunilla 1971 med den skönlitterära boken Mias pappa flyttar. Den första Alfonsboken kom 1972 och heter God natt Alfons Åberg. "Magisk balans mellan vardag och fantasi." (DN), "Barnpsykologiska pärlor" (SvD) och "Gunilla Bergström ger barn mod" (Bulletin Jugend & Literatur) är tre citat som säger mycket om Gunilla Bergström och hennes verk.
Gunilla Bergström tar sina läsare på allvar. Hon väjer inte för känslor som rädsla, svartsjuka och själviskhet. Grundstenen i hennes berättelser är dock alltid humorn.
Böckerna om Alfons är fyllda med vardagsdramatik – miljöer och situationer som läsaren kan identifiera sig med. Hennes böcker visar på möjliga vägar att övervinna svårigheter, att finna tröst. Udda och högst personliga är Gunilla Bergströms böcker, särskilt genom illustrationerna.
Hon är uppväxt i ett konstnärshem och självlärd som tecknare. Det är rena, tydliga bilder som fängslar direkt genom sin enkelhet och den psykologiska spänning som hon skickligt skapar med få, väl valda detaljer. Tekniken är tusch och collage i en frisk blandning av tyg, papper, garner och urklipp. Karakteristiskt är också figurernas minspel, som hon blivit något av en mästare i att utveckla och variera i det oändliga. En nypa fantasteri och dråplig överdrift lägger hon gärna in. Hon arbetar mycket medvetet med färger för att ge stämning och helhet åt varje berättelse.
Utställningar
Gunilla Bergström har deltagit i en rad samlingsutställningar, bl.a. i Svenska Tecknares regi. År 1987-88 medverkade hon i Svenska Institutets/BUR:s vandringsutställning i Uruguay, Brasilien och Argentina. År 1989 deltog hon bland "Författare som målar" i galleri Studio 5, Stockholm. Hon har också haft separatutställningar på Roslagsmuseet samt André-museet i Gränna, båda år 1989.
Alfons-Bokalen
Gunilla Bergström har tillsammans med Rabén & Sjögren instiftat ett pris, Alfons-Bokalen, för inspirerande och föredömlig gärning inom barnkulturen. Priset omfattar en statyett samt en penningsumma. År 1992 gick det första priset till regissören Suzanne Osten. 1995 fick Erik Haag priset för sin speciella förmåga att tala till barn och ungdom. 1997 gick priset till författaren Thomas Tidholm och skådespelaren Anders Alnemark för teateruppsättningen Tuppen Ja! Pytte Ravn fick Alfons-bokalen 2002 för tv-serien Anki & Pytte. Ett program fyllt av värme, nyfikenhet och humor som ses av tusentals barn.
Klassiker
Alfons Åberg är en klassiker i den svenska barnbokslitteraturen. Han är en av de mest älskade figurerna. Böckerna trycks ständigt till och är mycket efterfrågade på landets bibliotek. Böckerna om Alfons har blivit tv-serie, barnteater och cd-rom. Alfons musik och visor finns på ett antal skivor, där Är du där? Alfons Åberg blev nominerad till 2003 års Grammis för Bästa barnalbum. Böckerna är översatta till närmare trettio språk. Sedan 1997 är Gunilla ledamot av Svenska Barnboksakademin.
Källa Rabén & Sjögren, alfons.se
|